T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
NİĞDE / MERKEZ - Mehmet Akif Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Haberler

Nis

T.C

NİĞDE VALİLİĞİ

MEHMET AKİF MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ

(Okul Kılık Kıyafeti Belirleme Komisyonu Çalışma Tutanağı)

DAYANAK:

a) 26.11.2012 Tarihli ve 2012/3959 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı,

b) 28.08.2013 Tarihli M.E. B 2013/24 Sayılı Genelge,

c) 25.07.2013 Tarihli ve 28178 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan

"Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmeliğin değişik 3.Maddesinin 2.Fıkrası" gereği,

            Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmeliğince okulumuzda kıyafet uygulamasın belirlenmesi amacıyla "Okul Kılık-Kıyafet Belirleme Komisyonu" Okul Aile Birliğinin 23/10/2021 tarih ve 1 no'lu tavsiye kararı doğrultusunda toplanarak çalışmalarını sonuçlandırmıştır.

Bu karara istinaden "Okul kılık kıyafet Belirleme Komisyonu" toplanarak çalışmalarını sonuçlandırıp aşağıdaki şekilde kararlar almıştır. Buna göre;

ALINAN KARARLAR

1.      2022 /2023 Eğitim-Öğretim yılı ve sonraki yıllarda okula kayıt kız ve erkek öğrencilerin aşağıda belirlenen yeni kıyafetle, diğer sınıflarda okuyan öğrencilerin ise önceki kıyafetleri ile okula devam etmelerine,

2.      Her kişi ve kuruluşa serbest rekabet ortamında fırsat eşitliği sağlamak amacıyla belirlenen kıyafetlerin okulun ilan panosu ile web sayfasında duyurulmasına,

3.      Anlaşmalı mağazamız bulunmamakta olup kıyafetler örneğine uygun olmak kaydıyla istenilen mağazalardan temin edilmesine,

4.      Komisyon kararına uygun olmayan formanın kabul edilmemesine,

5.      Öğrenci kıyafet uygulaması yaz ve kış olarak uygulanmasına,

a.       Yaz uygulaması: 1 Mayıs–15 Ekim tarihleri arasında uygulanması

b.      Kış uygulaması:  15 Ekim–1 Mayıs tarihleri arasında uygulanması

c.       Erkek öğrenci: Yaz uygulaması: Pantolon, Tişört; Kış uygulaması: Pantolon, Tişört, Sweatshirt

d.      Kız öğrenci; Yaz uygulaması: Pantolon, Tişört; Kış uygulaması: Pantolon, Tişört, Sweatshirt giymeleri karar altına alınmıştır

6.      Kıyafetlerin yazlık, kışlık, renk ve modelleri aşağıdaki gibi belirlenmesine (EK-1)

7.      Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmeliğin kılık ve kıyafet sınırlamaları ile ilgili hükümlerin uygulanmasına,

karar verildi.

 

Komisyon Başkanı                                Üye                                         Üye                                        Üye      

EMİN ARIKAN                               EMRAH MUSALLİ                 FİLİZ ARSLAN                        İSMET YÜCEL     

(Müdür Yrd.)                                    (Müdür Yrd.)                      (Müdür Yrd.)            (Okul Aile Birliği Başkanı)

 

 

                                                                     UYGUNDUR                                                                         

... / ... /2022

SERDAL BOZDAĞ

  Okul Müdürü

 

 

 

T.C

NİĞDE VALİLİĞİ

MEHMET AKİF MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜOkul Kılık Kıyafeti Belirleme Komisyonu Çalışma Tutanağı

 

Mehmet Akif Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi  Müdürlüğü  2022/2023 Eğitim Öğretim öğrenci kiyafetleri detayları aşağıdaki gibidir:

 

 

 

Komisyon Başkanı                                Üye                                         Üye                                         Üye      

EMİN ARIKAN                               EMRAH MUSALLİ                 FİLİZ ARSLAN                        İSMET YÜCEL     

(Müdür Yrd.)                                    (Müdür Yrd.)                      (Müdür Yrd.)            (Okul Aile Birliği Başkanı)

 

 

                                                                       UYGUNDUR                                                                         

... / ... /2022

SERDAL BOZDAĞ

  Okul Müdürü

Nis

Bolu İli İzzet Baysal Abant Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğünce ülke genelinde Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alanı öğrencilerinin katılacağı "Osmanlı Mutfağı Yemek Yarışması" düzenlendi. Okulumuz Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alanı Öğretmeni Büşra Macit Çifçibaşı önderliğinde Akın Bulat, Ali Atacan Aygıt, Semra Özoğul, Yağmur Güneykaya isimli öğrencilerimizle Ülkemiz genelinde 46 ilden 57 okulun katılımıyla düzenlenen yarışmada Okulumuz 2. olmuşlardır. Değerli Öğretmenizi ve öğrencilerimizi canı gönülden kutluyoruz.

Nis

12/A sınıfı öğrencilerimiz meslek atölyemizde istedikleri bir karakteri canlandırarak İngilizce yemek tarifleri verdiler.Öğrencilerimiz yaparak yaşayarak öğrenirken çok eğlendiler.

Mrt

Çanakkale Zaferi, vatanseverlik, fedakârlık, cesaret gibi yüksek faziletlerin kahramanca sergilendiği bir destandır. Aziz Türk milletimizin bu onurlu günü kutlu olsun.

 

Asırlar Boyu Unutulmayacak Destan

"18 Mart Çanakkale Zaferi" 104 Yaşında!

"Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş asker!

Gökten ecdâd inerek öpse o pâk alnı değer.

Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor Tevhîd´i...

Bedr´in arslanları ancak, bu kadar şanlı idi.

Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın?

"Gömelim gel seni târîhe" desem, sığmazsın."

                                                                        Mehmet Âkif ERSOY

 

Şehitler günü Programı hazırlığında emeği geçen Değerli Öğretmenlerimiz Ali Özen, Halil Nuri Eker ve sevgili öğrencilerimize teşekkür ederiz. 

 

Mrt

Mehmet Akif Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü olarak öğrencilerimize milli, manevi ve tarihi önemini kavratmak, onların vatan, millet, bayrak sevgisi ve saygısını geliştirmelerini sağlamak, milli birlik ve varlık ile uluslararası barış ve dostluk düşüncelerini kuvvetlendirmek amacıyla okulumuzda çeşitli etkinlikler düzenlendi. Okul Programımızı Hazırlayan Türk Dili ve Edebiyat Zümre Öğretmenlerimiz Tuğba Ata KIRAÇ, Ali ÖZEN ve Tahsin KAYA' ya teşekkür ederiz.

Mrt

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında hazırladığımız "GEÇMİŞİN KÖKLERİNDEN GELECEĞİN FİLİZLERİNE" proje çalışmamızda Şanlıurfa ili Göbeklitepe bölgesinde incelemelerde bulunuldu, fotoğraflar çekildi.

Mrt

Ülkemizde her yıl 1-7 Mart tarihleri, afet bilincinin oluşturulması ve afetlere karşı hazırlıklı toplum oluşturma amacıyla "Deprem Haftası" olarak ilan edilmiştir. Hazırlanan senaryo gereği saat 11.30'da ilk uyarı ikazı çalınarak depremin başladığı varsayılmış tüm personel ve öğrencilerimizin bulundukları yerde ÇÖK-KAPAN-TUTUN pozisyonunda korunmaları sağlanmış, bir dakika sonra depremin bittiğini belirten ikinci uyarı ikazı çalınarak sınıfların tahliyesine başlanmıştır. Okulun tüm birimlerinin tamamen tahliyesi 2 dakika içerisinde tamamlanmıştır. Okulun tamamı tahliye planına uygun şekilde herhangi bir aksaklığa meydan vermeden boşaltılmış ve okuldaki herkes bahçede önceden belirlenmiş toplanma alanına alınmıştır.

Okulumuzda düzenlenen Deprem Anı ve Tahliye Tatbikatı amacına uygun şekilde herhangi bir aksaklık yaşanmadan tamamlanmıştır. 

Ock

Mesleki Eğitim Merkezleri

 

Ülkemizin nitelikli iş gücü ihtiyacı çerçevesinde öğrencilerin; ilgi, istek, yetenek ve kişilik özelliklerinin ortaya çıkarılması, başarılı ve mutlu olabilecekleri bir mesleği seçmeleri için meslekler hakkında bilgilendirilmeleri, eğitim sistemi ile çalışma hayatı arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi ülkemiz insan kaynağının geliştirilmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda Mesleki eğitim merkezleri, ülkemizin meslek sahibi insan ihtiyacını karşılayabilmek adına çalışmalarını sürdürmektedir.     09.12.2016 tarihli 29913 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan 6764 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda değişiklik yapılarak çıraklık eğitimi örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınarak mesleki eğitim merkezleri Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlanmıştır. Çıraklık eğitiminin örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınması ile ekonomimizin temel yapı taşı olan işletmelerin çırak ihtiyacının karşılanması ve çırak öğrencilerimizin ahilik kültüründen gelen usta çırak ilişkisiyle mesleklerini işbaşında öğrenmeleri amaçlanmıştır.   1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu'nun 26'ncı maddesine göre: Ortaöğretim; ilköğretime dayalı dört yıllık zorunlu örgün veya yaygın öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları ile mesleki eğitim merkezlerinin tümünü kapsar. Bu okul ve kurumları bitirenlere bitirdikleri programın özelliğine göre diploma verilir. Ancak; mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin diploma alabilmeleri için Millî Eğitim Bakanlığınca belirlenen fark derslerini tamamlamaları gerekmektedir.   Mesleki eğitim merkezlerine kimler başvurabilir?     Mesleki eğitim merkezi öğrencileri haftada 1 gün okulda teorik eğitim, 4 gün işletmelerde pratik eğitim alır. Bu doğrultuda mesleki eğitim merkezlerine kayıt olma şartları:    
  • En az ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitirmiş olmak.
  • Sağlık durumu ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olmak. Bu durum gerektiğinde sağlık/sağlık kurulu raporuyla belgelendirilir.
  • Kayıt olacağı meslek dalı ile ilgili bir iş yeriyle sözleşme imzalamak (Sözleşme imzalanacak iş yerinde "Usta Öğreticilik Belgesine" sahip bir usta bulunması gerekir).
  • Kayıt için yaş sınırı yoktur.
  • Öğrenci kayıtları yıl boyu devam eder.
    Mesleki eğitim merkezlerine nasıl başvurulabilir?    
  • Başvuru şartlarını taşımak koşuluyla, mevcutta bir işletmede çalışanlar veya işletmede çalışmayıp mesleki eğitim almak isteyen adaylar kimlik bilgileriyle birlikte en yakın mesleki eğitim merkezine veya mesleki ve teknik Anadolu lisesine bizzat müracaat edebilir.
  • Herhangi bir İşletmede çalışmayanlar; mesleki eğitim merkezleri tarafından meslek seçimi ve işletme bulma konusunda rehberlik ve yönlendirme hizmeti alabilirler.
  • Mesleki eğitim merkezine kayıt; okul, işletme ve öğrenci/veli arasında "işletmelerde mesleki eğitim sözleşmesinin" imzalanmasıyla başlar.
  • Öğrenci e-MESEM sistemine okul tarafından kaydedilir.
  • Öğrenci kayıt olduğu andan itibaren meslek hastalıkları, iş kazalarına karşı sigortası ile maaşı başlar, öğrenim süresi boyunca devam eder.
    Mesleki eğitim merkezlerine başvuru süreci ve aşamaları    
  • Mesleki eğitim merkezleri tüm illerde bulunmaktadır.
  • En az ortaokul mezunu olan adaylar yıl boyunca kayıt yaptırabilir.
  • 181 farklı dalda başvuru yapılabilmektedir.
  • Haftada 1 gün okulda teorik, 4 gün ise işletmelerde beceri eğitimi verilmektedir.
  • Çıraklık eğitimi 3 yıl, kalfalık eğitimi 1 yıl sürmektedir.
  • Mesleki eğitim merkezine devam eden 9,10 ve 11. Sınıf öğrencileri asgari ücretin en az %30'unu, 12. Sınıf öğrencileri asgari ücretin en az yarısı kadar maaş alırlar.
  • Mesleki eğitim merkezi mezunları "Ustalık Belgesi" ile "Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması" alarak kendi iş yerlerini açabilirler.
  • Ustalık belgesine sahip olanlar çırak öğrenci istihdamı için "İş pedagojisi eğitimi" ile "Usta Öğretici" belgesine sahip olurlar.
    Mesleki eğitim merkezine nakil işlemleri
 
  • 9. sınıf öğrencileri ile ara sınıflarda olup aynı alandan mesleki eğitim merkezi programına nakil ve geçiş yapmak isteyen öğrenciler, bulundukları sınıf seviyesinden zamana bağlı olmaksızın ve dönem kaybetmeden nakil ve geçiş yapabilecek,
  • Farklı bir alandan veya diğer okul türlerinden nakil ve geçiş yapmak isteyen 10, 11 ve 12. sınıf öğrencileri ise ikinci dönemin başlangıcına kadar nakil ve geçiş yapmış olmaları halinde 10. sınıf seviyesinden eğitime devam edebilecek. İkinci dönemin başlangıcından sonra nakil ve geçiş yapmak isteyen öğrencilerin mesleki eğitime hazırlık amacıyla yalnız işletmede mesleki eğitim almak üzere kayıtları yapılacak ve bu öğrenciler de ilgili okulun toplam öğrenci sayısına dâhil edilecek.
  • Bu öğrencilerin nakil ve geçiş işlemleri e-Okul sisteminden, Ortaöğretim Kurum İşlemleri / Bilgi Giriş İşlemleri / MESEM Öğrenci Aday Kayıt sayfasından yapılacak.
  • Başvurular ve meslekî eğitim merkezi irtibat numarası/adresi için: https://meslegimhayatim.meb.gov.tr/egitim/mesleki-egitim internet adresi ziyaret edilebilir.
 

Ock

*Mesleki eğitim merkezi programı; Okulda verilen teorik eğitim ile işletmelerde yapılan pratik eğitimin bir bütünlük içerisinde uygulandığı, bireyleri bir mesleğe hazırlayan, mesleklerinde gelişmelerine olanak sağlayan, Kalfalık/Ustalık belgesine ve diplomaya götüren program türüdür.

KAYIT ŞARTLARI NELERDİR?

  • En az ortaokul veya imam-hatip ortaokulunu bitirmiş olmak.
  • Sağlık durumu ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olmak. Bu durum, gerektiğinde, sağlık/sağlık kurulu raporuyla belgelendirilir.
  • Kayıt olacağı meslek dalı ile ilgili bir işyeriyle sözleşme imzalamak. Sözleşme imzalanacak işyerinde Usta Öğreticilik belgesine sahip usta olması gerekir.
  • Yaş sınırı yoktur, kayıtlar yıl boyu devam eder.

EĞİTİM SÜRESİ 4 YILDIR

11.Sınıf Sonunda yapılan Beceri Sınavı Sonucunda KALFALIK BELGESİ

12. Sınıf Sonunda yapılan Beceri Sınavı Sonucunda USTA LIK BELGESİ    ve MESLEK LİSESİ  DİPLOMASI  VERİLİR.

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNDE

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu Çıraklık Eğitimi Uygulamaları Kapsamında Bulunan,

33 alan 181 meslek dalında

Kalfalık Belgesi, Ustalık Belgesi ile Meslek Lisesi Diploması verilmektedir.

Mezuniyet sonrası istihdam oranı yaklaşık %90'lar seviyesindedir.

ÖĞRENCİNİN SOSYAL VE MALİ HAKLARI

Mesleki eğitim merkezlerinde Kalfalık Eğitiminde (9.10,11 sınıf) Öğrenciye, asgari ücretin net tutarının %30 undan az olmayacak şekilde ücret ödenir. (2022 Yılı için 1.275 TL.)

Mesleki eğitim Merkezlerinde Ustalık eğitiminde okuyan 12 sınıflar için asgari ücretin net tutarının %50 undan az olmayacak şekilde ücret ödenir. (2022 yılı için 2.125 TL.)

 

TÜM LİSE VE ÜNİVERSİTE MEZUNLARI 27 HAFTADA (6 AY ) USTALIK BELGESİ ALMA HAKKI

*Mesleki Eğitim Merkezi Ustalık Telafi Çerçeve Öğretim Programları konusunda;  En az ortaöğretim kurumu mezunlarından Bakanlıkça belirlenen Mesleki Eğitim Merkezi Telafi Çerçeve Öğretim Programını başarı ile bitirenlere ustalık belgesi verilir.  

Çerçeve öğretim programında  yer alan alan/dal dersleri  işletmelerde yapılabilir."    Değişiklik  gereğince, Bakanlığımıza bağlı mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarında uygulanmak üzere 24 alan 97 dalda "Mesleki Eğitim Merkezi Telafi Çerçeve Öğretim Programları" hazırlanmış, Talim ve Terbiye Kurulunun 02.09.2021 tarihli ve 34 sayılı Kurul Kararı ile uygun bulunarak uygulamaya konulmuştur.

 *Bakanlığımıza bağlı mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarında uygulanmak üzere ilgi Talim Terbiye Kurul Kararı ile uygulama konulan Mesleki Eğitim Merkezi Telafi Çerçeve Öğretim Programlarında eğitim öğretim faaliyetleri aşağıda belirtilen hususlar doğrultusunda yapılacaktır. Buna göre;

 

1.            Bu programlardan hangi yılda mezun olduklarına bakılmaksızın istemeleri halinde tüm lise ve üniversite mezunları yararlanabileceklerdir.

2.            Programın süresi ilgili alan/dalın çerçeve öğretim programında belirtilen süre kadar olup en fazla 27 hafta olarak uygulanacaktır.

3.            Programın eğitim içeriğinin tamamı işletmelerde yapılacaktır.

4.            Eğitime bir işletme ile sözleşme yapılması akabinde başlanacaktır.

5.            Eğitim süresince öğrencilerin sigorta primleri ile işletmelere Devlet katkısı ödemesi yapılacaktır.

6.            Öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı Önceki Öğrenmelerin Tanınması, Denklik ve Ölçme Değerlendirme İşlemleri İle İlgili Usul Ve Esaslara İlişkin Yönerge hükümlerine göre yapılan ustalık beceri sınavına, eğitimlerini tamamladıkları tarih itibariyle açılacak ilk sınav döneminde alınabileceklerdir.

7.            Eğitim sonunda başarılı olanlara Ustalık Belgesi düzenlenecektir.

 


Mesleki eğitim merkezlerinden önceki yıllarda kalfalık ve ustalık belgesi almış olanların da fark derslerini tamamlayıp Meslek Lisesi diploması alabilmeleri için 14.08.2020 tarihi itibariyle Telafi Programı başlatılmıştır.

2020-2021 öğretim yılında Niğde Mesleki eğitim merkezinden 12 sınıf ustalık programı okuyan 68 kayıtlı öğrenci ve önceki yıllarda ustalık belgesi almış 120 öğrenci toplamda 188 öğrenci Meslek Lisesi Diploması almıştır.

2021-2022 Öğretim yılında Niğde Mesleki eğitim merkezinde 12. Sınıfta ustalık programı okuyan 91 öğrenci ve önceki yıllarda Ustalık Belgesi olan 105 öğrenci toplamda 196 öğrenci Diploma Telafi Programına devam etmektedir. Eğitimler uzaktan eğitim ile yapılmaktadır.

2020-2021 öğretim yılında Bor Ahi Evran Mesleki eğitim merkezinden toplamda 74 öğrenci Meslek Lisesi Diploması almıştır.

2021-2022 Öğretim yılında Bor Ahi Evran Mesleki eğitim merkezinde toplamda 47öğrenci Diploma Telafi Programına devam etmektedir. Eğitimler uzaktan eğitim ile yapılmaktadır

**Meslek Lisesi Diploma Telafi Program fark dersleri; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Matematik, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, ve Seçmeli ders

 

Milli Eğitim Bakanlığı Önceki Öğrenmelerin tanınması, Denklik ve Ölçme Değerlendirme İşlemleri ile ilgili usul ve esaslara İlişkin Yönerge

Milli Eğitim Bakanlığı Önceki Öğrenmelerin tanınması, Denklik ve Ölçme Değerlendirme İşlemleri ile ilgili usul ve esaslara İlişkin Yönergenin uygulamaya girdiği  2018 yılından itibaren İlimiz genelinde ;

Kalfalık belgesi Alanların sayısı ;1309 kişi Kalfalık Belgesi almaya hak kazanmıştır.

Ustalık belgesi alanların Sayısı ;1340  kişi Ustalık Belgesi almaya hak kazanmıştır.

 

  ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNDE (OSB) MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ PROGRAMI AÇILDI

 Milli Eğitim Bakanlığı ve T.C. Sanayi Bakanlığı arasında Kasım2021 tarihinde imzalanan Mesleki ve Teknik Eğitim  İş Birliği Protokolü kapsamında ; 2021-2022 eğitim- öğretim yılından itibaren İlimiz Faik Şahenk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Niğde Organize Sanayi Bölgesi ile, Bor İrfan İlk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Niğde Bor Karma ve Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile eşleştirilmiş ve  bu okullarımızın bünyesinde Mesleki Eğitim Merkez Programı (MEMP) program türü açılmıştır. Bu  nedenle mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının OSB'lerde yer alan işletmeler ile iş birliğinin güçlendirilmesi, OSB'lerin mesleki eğitime erişim kapasitelerinin artırılması, mesleki ve teknik ortaöğretim okullarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla, bölge özelliği, nüfus yoğunluğu, yerleşim biriminin ortaöğretim düzeyindeki eğitim ihtiyacı, öğrenci potansiyeli, eğitim maliyeti, eğitim ekonomisi  ve fiziki kapasitesi dikkate alınarak, mevcut mesleki ve teknik ortaöğretim okullarının bünyesinde okul/program türü açılması uygun görülmüştür.

Ayrıca ;

   Bakanlığımız tarafından 2021-2022 öğretim yılından itibaren ; On Birinci Kalkınma  Planı ile ilgi 2023 Eğitim Vizyonu Belgesinde yer alan hedefler doğrultusunda ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimi ile nitelikli insan gücü ihtiyacının karşılanmasında önemli katkıları olan mesleki ve teknik ortaöğretim okullarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla, bölge özelliği, nüfus yoğunluğu, yerleşim biriminin ortaöğretim düzeyindeki eğitim ihtiyacı, öğrenci potansiyeli, eğitim maliyeti, eğitim ekonomisi ve fiziki kapasitesi dikkate alınarak, İlimiz genelinde  faaliyet gösteren 19 (on dokuz) mesleki ve teknik orta öğretim okullarımızın bünyesinde Mesleki Eğitim Merkezi Programı açılmıştır.

İŞLETMEYE FAYDALARI NELERDİR?

** Eğitim süresince öğrencinin SGK (İş kazası ve meslek hastalığı ile Genel Sağlık Sigortası) primleri devlet tarafından karşılanır.

12/2/1986  tarihli ve  3308 sayılı Mesleki eğitim Kanununda yapılan değişiklik ile ;

  **Mesleki eğitim merkezlerinde eğitim gören öğrencilerin her ay aldıkları asgari ücretin üçte biri kadar ücretin tamamı ; 25/08/1999 tarihli ve 4447  sayılı  İşsizlik Sigortası kanununun 53 maddesinin üçüncü  maddesinin üçüncü fıkrasının (B) bendinin (h) alt bendi için ayrılan tutardan Devlet katkısı olarak ödenir.(2022 Yılı için 1.275 TL.)

 

**Mesleki Eğitim Merkezi 12.sınıf öğrencilerine kalfa olan öğrencilerin aldıkları ücret, asgari ücretin üçte birinden asgari ücretin yarısına yükseltildi. Bu ücretin tamamı ; 25/08/1999 tarihli ve 4447  sayılı  İşsizlik Sigortası kanununun 53 maddesinin üçüncü  maddesinin üçüncü fıkrasının (B) bendinin (h) alt bendi için ayrılan tutardan Devlet katkısı olarak ödenir. (2022 yılı için 2.125 TL.)

 

**Ayrıca 12/2/1986  tarihli ve  3308 sayılı Mesleki eğitim Kanununda yapılan değişiklik ile; ustalık yeterliliği kazanmış olanlar, mesleklerinde en az on yıl çalıştıklarını belgelemeleri durumunda Bakanlık tarafından açılan İş Pedagoji Kursu Sınavı'na doğrudan katılabilecek ve başarılı olanlara usta öğreticilik belgesi verilebilecek.

                                                                                                                                                     İçeriği Hazırlayan:     Mustafa DURAN                                                                                                                                                                                                                                            İl Milli Eğitim Şube Müdürü

Ara

Yerli malı haftamızda öğrencilerimiz hazırladıkları ürünleri sergilediler. Öğrencilerimize ve programa katkı veren Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Öğretmenlerimize teşekkür ederiz.

Ara

İl Müftülüğümüz okulumuz pansiyonlu öğrencilerine seminer verdiler. Hoş sohbetlerinden dolayı teşekkür ederiz.

Kas

9-A Sınıfımız ile İlimiz Müzesine bir gezi düzenledik. Hem eğlenceli hemde bilgilendirici bir gezi oldu.

Kas

20.11.2021 Cumartesi günü Derbent Mevkinden başlayan yürüyüşümüzde Kayardı Bağları arasından Yeşilburç Kilisesine intikal edildi. burada okulumuz tarafından çorba dağıtımı yapıldı. 

Kas

Niğde İl Emniyet Müdürlüğü Tarafından Okulumuzda Siber Dünya, Siber Güvenlik, Dijital Bağımlılık Ve Dijital Oyun Bağımlılığı İle Madde Bağımlılığı Hakkında Hem Annelerimize Hem de Öğretmenlerimize Seminer Veril

Kas

Cumhuriyetimizin Kurucusu ve Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk´ü, ebediyete intikalinin 83. Yılında saygıyla anıyoruz.

ATATÜRK (www.meb.gov.tr)

Atatürk'e göre Atatürk (www.atam.gov.tr)